De Turkse I.S.N. Bilal-i Habeşi Moskee is sinds 1992 gevestigd aan de Lambertusstraat in Etten-Leur.
In onze Moskee worden religieuze lessen gegeven in het leslokaal. We beschikken over twee gebedsruimtes, één voor mannen (met een capaciteit van 150 personen) en één voor vrouwen (met een capaciteit van 50 personen). In onze Moskee zijn bij beide gebedsruimtes voor mannen en vrouwen gescheiden woedhoe ruimtes aangebracht.
Nadat de eerste Turkse moslims zich in Etten-Leur hebben gevestigd begin jaren 70 van de vorige eeuw is er een behoefte geweest voor een eigen gebedsruimte. Omdat een eigen gebedsruimte in de eigen woonplaats niet voorhanden was waren zij genoodzaakt om in de naburige grotere steden de moskeeën te bezoeken. In het bijzonder was het ontbreken van een locatie voor het vrijdaggebed en voor de periode van de Ramadan voor de bewoners aanleiding om zich te verenigen en samen te streven naar een eigen gebedsruimte.
Aanvankelijk werd begin jaren 80 steeds in samenwerking met de gemeente Etten-Leur op tijdelijke basis en steeds op verschillende locaties gebedsruimte in gebruik genomen.
Stichting Islamitisch Centrum
De samenwerking van de Turkse moslims werd in 1983 geformaliseerd middels de oprichting van een stichting, Stichting Islamitisch Centrum. Deze stichting heeft wederom in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur van Etten-Leur een gebedsruimte gehuurd aan de Noordwiek, waar thans de moskee is gevestigd van de Marokkaanse moslims.
In 1989 heeft onze stichting aansluiting gezocht bij de overkoepelende organisatie van Turkse moskeeën, Islamitische Stichting Nederland. Hier
door zijn wij een afdeling in Etten-Leur van de Islamitische Stichting Nederland geworden. In verband met deze ontwikkeling is een nieuwe oprichtingsakte opgesteld en is de naam van de stichting gewijzigd in : “I.S.N. Bilal-i Habeşi Moskee Etten-Leur”.
Een nieuwe vestiging
Men kan dus stellen dat de “I.S.N. Bilal-i Habeşi Moskee Etten-Leur” een filiaal is geworden van de Islamitische Stichting Nederland. Helaas bleek kort daarna al dat de locatie aan de Noordwiek niet meer kon voldoen aan de behoefte van de Turkse inwoners van Etten-Leur. Door de bevolkingstoename, mede als gevolg van nieuwe immigranten uit Turkije, was het lokaal aan de Noordwiek te klein geworden.
Wederom is vervolgens omgezien naar een passende locatie en heeft de stichting in 1992 in nauw overleg met het gemeentebestuur van Etten-Leur en in nauwe samenwerking met Islamitische Stichting Nederland het pand aan de Lambertusstraat 1 aangekocht en deze daarna verbouwd tot een moskee. Hier zijn wij nog steeds gevestigd met een eigen gebedsruimte en verschillende lokalen voor culturele activiteiten en bijeenkomsten.
Vanaf 2010 hebben wij een paar interne verbouwingen achter de rug zodat het pand thans voldoet aan de wettelijke normen en voorschriften en heeft de moskee daardoor intern een facelift gekregen.
Inmiddels bezitten wij vanaf 2011 een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) zodat de giften aan de moskee aftrekbaar zijn voor de belastingen.
Bilaal ibn Rabaah’ (Ar. بلال بن رباح) (ca. 581 – 641) was een Ethiopiër, in Mekka in de late 6e eeuw. Omdat Ethiopië in het Turks kan worden vertaald naar “Habeşistan”, heet hij in het Turks “Bilal-i Habeşi”.
De naam van zijn vader was Rabaah en zijn moeder heette Hamâme. Hij stierf toen hij net iets meer dan zestig jaar oud was. Bilaal was een door Aboe Bakr vrijgekochte slaaf en is naar verluidt een van de meest betrouwbare en loyale metgezellen van Mohammed en Ali geweest. Door zijn negroïde uiterlijk wordt hij door moslims vaak aangehaald als bewijs van gelijkwaardigheid binnen de islam.
Volgens de islamitische tradities was Bilaal een van de slaven van Oemajja ibn Khalaf, een verschrikkelijke vijand van de islam en Mohammed. Bilaal werd moslim, maar hield zijn bekering geheim. Echter, zijn meester Oemmajja kwam zijn bekering te weten en begon hem om die reden te bestraffen. Hij beval zijn slaven om hem op het hete zand te laten liggen en liet zware stenen op zijn lichaam leggen, zodat Bilaal niet kon bewegen. Het nieuws van deze straffen bereikte sommige van Mohammeds metgezellen die het op hun beurt aan Mohammed vertelde. Daarop stuurde Mohammed Aboe Bakr naar Oemajja om Bilaal vrij te kopen.
Migratie
In 622, het jaar van de hidjra, emigreerde Bilaal naar Medina en vergezelde Mohammed op al zijn militaire expedities. Zo vocht hij in de Slag bij Badr, waar zijn oude meester, Oemajja ibn Khalaf werd gedood. Bilaal was eveneens aanwezig in alle belangrijke gebeurtenissen en veldslagen, met inbegrip van de gevechten van de Slag bij Uhud en Slag van de gracht.
In januari 630 werd Mekka ingenomen door de moslims. Bilaal zou bij deze gebeurtenis de Ka’aba beklommen hebben en voor de eerste keer in de geschiedenis de azan over Mekka hebben uitgeroepen. Deze gebeurtenis wordt overigens binnen islamitische kringen betwist, omdat het beklimmen van de Ka’aba in zou druisen tegen de religie.
Islamitische geleerden zijn het niet eens over de plaats en het tijdstip van overlijden van Bilaal. Met name tussen soennitische en sjiitische geleerden bestaan verschillen. Bilaal stierf wellicht in Damascus in 17 of 18 volgens de AH, maar sommigen zeggen in het jaar 20 of zelfs 21. Ook wordt er gezegd dat hij in Medina stierf. Zowel in Jordanië als in Damascus zijn een tombe met zijn graf te vinden.
Bron: Wikipedia
Art. 1. Naam en Zetel
De stichting is genaamd: Islamitische Stichting Nederland, Hollanda Diyanet Vakfi, Bilal-i Habeşi Etten-Leur, gevestigd te Etten-Leur.
De stichting is opgericht voor onbepaalde tijd.
Art. 2. Doelen
De stichting heeft ten doel binnen de gemeente alwaar de stichting haar zetel heeft:
▫ Het beheren en exploiteren van gebouwen, die worden gebruikt voor sociale, culturele en religieuze activiteiten;
▫ Het verstrekken van religieuze, culturele en sociale diensten en het bieden van hulp aan Islamieten, die een bij de stichting in beheer zijnde moskee en sociaal-culturele ruimte bezoeken;
▫ De verkoop aan bezoekers van de moskee en sociaal-culturele ruimte van levensmiddelen, kranten, tijdschriften en boeken;
▫ Het instandhouden en creëren van mogelijkheden voor Islamieten om te kunnen voldoen aan hun godsdienstige plichten;
▫ Het bevorderen van het welzijnsklimaat van de Turks-Islamitische gemeenschap en het geven en steunen van Islamitisch onderwijs aan geïnteresseerden;
▫ Het verstrekken van culturele en sociale diensten en het bieden van hulp aan Islamieten;
▫ Het (doen) organiseren en deelnemen van sociale, culturele en sportieve evenementen;
▫ Het bevorderen van de emancipatie van de Turks-Islamitische vrouwen;
▫ De stichting beoogt niet het maken van winst.
Art. 3. Geldmiddelen
De geldmiddelen van de stichting bestaan uit:
▫ Subsidies en uitkeringen van de overheid;
▫ Donaties;
▫ Giften, legaten en erfstellingen;
▫ Alle andere wettig verkregen baten.
Art. 4. Beloningsbeleid
Alle leden van de Raad van Bestuur, de Raad van Toezicht, het Vrouwenbestuur en het Jongerenbestuur en alle overige medewerkers werken volledig vrijwillig. Hiervoor krijgen ze ook geen vergoeding.
Raad van Bestuur (vanaf 8 november 2015)
Dhr. İ. Tüfekçi – Voorzitter Dhr. M. Güler – Vice-voorzitter Dhr. İ. Topaç – Secretaris Dhr. A. Karafakılı – Penningmeester Dhr. E. Benli – Kassier |
|
Raad van Toezicht (vanaf 8 november 2015)
Dhr. B. Tüfekçi
Dhr. T. Güzel
Dhr. H. Yakut
Vrouwenbestuur (vanaf 2 december 2015)
Mevr. A. Karafakılı – Kızılırmak – Voorzitter Mevr. H. Yıldız – Okur – Secretaris Mevr. E. Bayram – Sarıoğlu – Kassier Mevr. S. Kocak – Yalçın – Bestuurslid Mevr. F. Benli – Benli – Bestuurslid Mevr. S. Yıldırım – Oruç – Bestuurslid Mevr. N. Çınar – Çınar – Bestuurslid |
|
ISN Bilal-i Habeşi Moskee Etten-Leur beschikt ook over een jongerenbestuur.
Lambertusstraat 1
4872 XA Etten-Leur
T: 076-5038893
F: 076-8866772
E: hdvettenleur@vakif.nl
KvK: 20073732
RSIN: 8024.02.847
Bankrekeningnummer: NL96 ABNA 0526 8316 34
BIC: ABNANL2A